Tartalomjegyzék

FIGYELEM! Jelen cikk nem a legfrissebb információkat tartalmazza. Az aktuális tájékoztatót itt éri el

Hűtőközegek jelene és jövője

Az alábbiakban adunk közre egy összefoglalót a jelenleg elterjedt hűtőközegek jelenéről és jövőjéről, valamint az új, ezeket felváltó közegek aktuális állapotáról.

Általános hűtőközegekkel kapcsolatos alapfogalmak

ODP: gázok ózon lebontó képességét jelző mérőszám. A ma használatos hűtőközegeknek (HFC-k) már mind 0 az ODP értéke, azaz nem bontja le az ózont, ezért a közegek ezen tulajdonságaira nem térünk ki. A régi, mára betiltott hűtőközegeknek (HCFC-k) jelentős ózont károsító hatása volt, pl. R12, R502, R22. Bár ezen hűtőközegekkel töltött berendezések üzemeltetése nem tiltott, szivárgás esetén utántöltésük már ezen közegekkel nem lehetséges, csak helyettesítő közegekkel.

GWP: gázok üvegház hatást fokozó tulajdonsága számszerűsítve, CO2 egyenértékre vetítve. Például az R404a hűtőközeg 1 kg-ja a légkörbe kerülvén ugyan olyan üvegház hatást idéz elő, mint 3922 kg CO2. Az R404a hűtőközeg GWP értéke ezért 3922.

TEWI (Total Equivalent Warming Impact): Hűtőrendszerek (és ide tartoznak a klímák, hőszivattyúk is) teljes életciklusának környezetszennyező hatása, kezdve a gyártás, majd az üzemeltetésének teljes energiaigényétől a megsemmisítéséig. Ezt az értéket növeli egy feltételezett átlagos szivárgási ráta, azaz évi néhány % hűtőközeg elszökése miatti környezeti kár is.

Hűtőközegek kialakulásáról bővebben a Wikipédia-n is tájékozódhat.

Múlt és jelen

A jelenlegi törvényi szabályozás a hűtőközegek kezelésének módját a rendszer töltetének tömege alapján határozta meg, amit 3 - 30 - 300 kg lépcsőkhöz rendelt. A jelenleg kialakulóban lévő, de az Európai Parlament által még el nem fogadott új szabályozás szerint ezt a töltet mennyiség alapú besorolást leváltja a CO2 egyenértéken alapuló szabályozás. Ez szükséges lépés, mert az új hűtőközegek fejlesztésével olyan gázok kerülnek bevezetésre, melyeknek a mostani közegektől igen jelentősen eltér a GWP értéke, nem vehető velük egy kalap alá. Igazságtalan lenne, ha ugyan az a töltet határ vonatkozna egy drágább és kevésbé környezetszennyező közegre, mint egy régi, sokkal ártalmasabbra.

A továbbiakban részletezett jövőkép jelenleg tervezeti stádiumban van, ki van adva a tagországoknak véleményezésre, tehát még változhat.

Kapcsolat

 

2040 Budaörs, Gyár u. 2.
Telefon: +36 23 889-860
Fax: +36 23 889-861

Kiemelt hírek, cikkek

 

Hűtőközegek jelene és jövője. Részletek >>

Pályázataink

 

Eszközbeszerzés 2011. Részletek >>
Eszközbeszerzés 2013. Részletek >>

Bejelentkezés